En klok mening från ett av de svar som kom in i Strålbehandlingsenheten patientenkät som precis har avslutats. Underlaget från enkäten ska vara en del av den målbild som enheten håller på att skapa i planeringen av ett nytt akutsjukhus i Växjö. I målbilden är det viktigt att ta med patientperspektivet, hur patienterna upplever sitt besök idag och vad som kan göras bättre.
Enkäten har varit öppen mellan den 19 mars 2021 till den 23 april 2021 och patienterna har haft möjlighet att svara antingen på en pappersenkät, som de fått vid sitt besök eller digitalt via en QR-kod. Det är 24 st som svarat på enkäten, samtliga har varit i slutet av sin behandling.
Gensvaret på att delta i enkäten har varit väldigt positivt.
-De synpunkter som kommit in tar vi med oss i även i det vardagliga arbetet, det är ju inte bara kopplat till arbetet med det nya sjukhuset. Det här är guld att ta del av.
Patienterna har uppskattat att få vara delaktiga i utvecklingen och många har verkligen tagit sig tid att utveckla sina svar. De tycker att det är bra att de får säga sin åsikt och får vara med och bidra i arbetet.
Ansvariga för patientenkäten är Anna, Linnea, sjuksköterskor på strålbehandlingsenheten och Sara, verksamhetsutvecklare onkologkliniken.
Den personliga ”touchen” uppskattas
Medarbetarna på strålbehandlingsenheten får ofta positiv feedback från sina patienter. Detta visade sig även i enkäten. Det som utmärker sig är det trevliga bemötandet och hur väl omhändertagna de känner sig.
-Patienterna har väldigt stort förtroende för oss och kollegorna oavsett om det är läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor, säger Linnea och Anna.
-Det är klart vi klappar oss på axeln vilket man måste få göra när patienterna är nöjda med vårt arbete. Samtidigt är vi ödmjuka inför att det är ett hårt arbete som ligger bakom. Jag hade inte väntat mig att svaren skulle vara så genomgående positiva och är jätteglad över resultatet. Det ska man som medarbetare på strålbehandlingen och inom onkologkliniken vara riktigt stolt över, säger Sara.
Cancerdiagnosen och dess behandling har en väldigt stor inverkan på patientens liv och kan för många beskrivas som en livskris. Varje patient får en omvårdnadsansvarig sjuksköterska vid start av behandling. Det finns tre behandlingsapparater. Patienten tillhör under sin behandlingsperiod en av dessa maskiner och antalet sjuksköterskor som patienten dagligen träffar begränsas i antal. Det skapar trygghet och en förutsägbarhet i den ovissa tillvaro många upplever.
Miljöerna
En del i undersökningen gav svar på hur framtidens miljöer skulle kunna utvecklas och utformas. När det gäller Strålbehandlingsenhetens olika miljöer var det mesta positivt.
-Patienterna kommer ju in i en högteknologisk värld som kan vara lite skrämmande. Men vi försöker att förklara vad det är för maskiner vi använder och hur de fungerar. Vi försöker att göra det så hemtrevligt som möjligt så att patienterna inte ska känna sig så utlämnade som det är lätt att göra i sjukhusmiljöer. Ett exempel är att vi har digitala tavlor i taket som ser ut som en himmel vilket gör att behandlingsrummet inte upplevs så instängt.
Patienterna är nöjda med väntrummet som det ser ut idag och uppskattar till exempel möjlighet att både kunna sitta enskilt eller om man så önskar, tillsammans.
Digitala utvecklingen
I enkäten har även frågor ställts om hur patienterna ställer sig till den digitala utvecklingen.
-Vi förstår och kan tänka oss att det kommer att bli mer digitalt framöver. Vi har ställt frågorna för att fånga patienternas perspektiv och det framkommer då att patienterna föredrar det personliga mötet.
En av patienterna skrev ett väldigt målande svar
-Jag är väldigt positiv och för digitala lösningar och trivs med det i vanliga fall men när jag är med min cancersjukdom vill jag träffa folk och få det personliga mötet, det är viktigt för mig som patient i min behandling.
Just cancerbehandling är svårt att gå igenom utan det personliga möten. Det är så mycket känslor.
Förbättringsförslag
En utmaning med enkätsvaren är att det kan vara så att patienterna är så tacksamma över sin behandling att de kanske inte vill kritisera. Detta fick tas i beaktan när frågorna formulerades.
Naturligtvis finns saker som kan bli bättre. Även om tiden går fort så är det långt till år 2028 då det nya sjukhuset planeras stå klart. Patienternas förbättringsförslag ska tas i beaktan redan nu och inte vänta i sju år.
Internt kan vi organisatoriskt se över hur, var och när vi informerar våra patienter. I enkäten ställdes en fråga om just informationen med fokus på om patienterna upplever att det är bra balans in den information som ges. Vi vill ju informera rätt. Det visade sig att patienterna uppskattar ofta att vi upprepar informationen under behandlingens gång.
– Ibland kan patienten själv säga att du har säkert sagt det tidigare men det är så mycket information.
Det som enligt enkätsvaren kan utvecklas och som ska med i planeringen för det nya sjukhuset är en del saker som gäller ”servicen” runt patientens besök på sjukhuset. Till exempel ska det vara lätt att hitta parkering och att patienterna bara ska behöva registrera sig en gång vid sitt besök, inte som idag först i centralkassan och sedan hos oss. Det styr ju inte Strålbehandlingsenheten över men det är ju en del i patientens helhetsupplevelse.
Det hade varit bra att få med fler i den yngre åldersgruppen i undersökningen. De flesta som svarat är i åldern 60–79 år. En naturlig förklaring till det är att majoriteten av dem som får behandling här är i den åldersgruppen.
Utmaning att behålla det som fungerar
Det är patientperspektivet som fångats i enkätsvaren och det skapar naturligtvis ett stort värde för personalen och för enhetens utvecklingsarbetet inför det nya sjukhuset. Svaren visar att dagens arbetssätt fungerar väl.
-Det är ju fantastiskt att våra patienter upplever att de får en bra behandling och är nöjda med den. Det vill vi bevara och ta med oss till det nya sjukhuset. Vi måste kunna bibehålla den kvalitet som idag uppskattas så mycket av våra patienter, i en ny miljö, åtta år framåt i tiden, med de förutsättningar som ges då.